Nieuws

Belgische vastgoedmarkt ken geen crisis

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar is het aantal transacties op de Belgische vastgoedmarkt met 12,7 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maanden juli en augustus, die voor de immobiliënsector meestal nochtans een kalme periode vertegenwoordigen, kon zelfs een toename met 18 procent worden opgetekend.

Dat is gebleken uit cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN). Bovendien kon worden vastgesteld dat, na een periode van stabilisatie, ook de prijzen voor woningen en appartementen opnieuw een groei lieten optekenen. De notarisfederatie zegt echter dat nog moet worden bekeken of er van een trendbreuk kan worden gesproken.

De grote activiteit tijdens de zomerperiode moet volgens Bart Van Opstal, woordvoerder van de Federatie van het Belgisch Notariaat, worden toegeschreven aan de toenemende zenuwachtigheid op de vastgoedmarkt.

“Kandidaat-kopers vreesden immers dat de kredieten duurder zouden worden, aangezien er gewag werd gemaakt van hogere rentevoeten, hoewel dat uiteindelijk niet het geval is gebleken,” merkt Van Opstal op.

“Ook beleggers blijven een grote interesse tonen in de vastgoedmarkt.” Opvallend is wel dat de toename van het aantal transacties gepaard gaat met een lichte stijging van de prijzen.

Vergrijzing

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar diende in België voor een woning gemiddeld 239.763 euro te worden betaald. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover het kwartaal voordien. De prijs van een appartement kende tegelijkertijd een stijging met 1,5 procent tot 207.793 euro.

Het is volgens Van Opstal echter nog te vroeg om over een trendbreuk te kunnen spreken. Toch verwacht de notaris dat de ontwikkelingen van de voorbije kwartalen zich ook tijdens de laatste drie maanden van het jaar zullen doorzetten.

Hij benadrukt dat de markt na de zomer niet is stilgevallen. "De activiteit blijkt hoog en de Belgische kopen meer dan ooit vastgoed," benadrukt Van Opstal. "De markt toont zich bijzonder gezond.”

Het is volgens de notaris wel belangrijk dat het aanbod voldoende hoog blijft, zodat een sterke prijsstijging kan worden vermeden. “Dat het aanbod de vraag nog kan volgen, is in belangrijke mate te danken aan de vergrijzing,” voert Bart Van Opstal aan. “Steeds meer ouderen verkopen hun woning om op een appartement te gaan wonen. Ook komen veel huizen uit nalatenschappen vrij."

 

Bron : Express.be