Nieuws

De toekomst van de vastgoedmarkt kondigt zich saai aan

Er was vorig jaar weinig beweging op de Belgische woningmarkt. De prijzen kabbelden rustig voort. Vastgoedprofessionals en -economen halen opgelucht adem. Ook de toekomst kondigt zich saai aan. Gelukkig maar.

De prijs van de huizen steeg vorig jaar met 2 procent in Vlaanderen naar een mediaanprijs van 240.000 euro. Appartementen werden 3 procent duurder, met een mediaanprijs van 185.000 euro. De prijs van de bouwgronden bleef stabiel op 200 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit de recentste cijfers van het Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

De reële prijsevolutie van de Belgische woningen kende hetzelfde stabiele verloop. Ook de recentste cijfers die de federale overheidsdienst Economie aan Eurostat bezorgt, spreken van een algemene stijging van 2,6 procent in 2016. "De woningmarkt kon zich sinds het uitbreken van de crisis behoorlijk handhaven", aldus professor Erik Buyst, hoofd van de Onderzoeksgroep Economische Geschiedenis in Leuven. "De prijs van de woningen loopt al enkele jaren gelijk met de index van consumptieprijzen. Uit de nieuwe cijfers blijkt hetzelfde."

De wat langere termijn geeft een diffuus beeld. KBC-hoofdeconoom Johan Van Gompel wijst erop dat de reële prijs van de woningen de voorbije twintig jaar verdubbeld is, terwijl de consumptieprijzen slechts met de helft toenamen.

 

Bron: www.trends.be