Nieuws

Vlaming durft opnieuw te investeren in private verhuur

De afgelopen jaren zat de schrik er goed in bij de Vlaming om te investeren in de private huurmarkt. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Vorig jaar telde Vlaanderen 5 procent meer huurpanden dan het voorgaande jaar.

Door de lage spaarrentes en de onzekerheid die de beurs met zich brengt, vinden almaar meer Vlamingen hun weg naar de private huurmarkt. Dat blijkt uit de huurbarometer van de Vlaamse vastgoedgroep Dewaele. De analyse, die gebaseerd is op een steekproef van 4000 transacties, wijst erop dat het aantal huurpanden vorig jaar met 5 procent is toegenomen. Een trend die volgens het onderzoek dit jaar doorzet. 

Een bijzonder positieve tendens, vindt Filip Dewaele, de gedelegeerd bestuurder van Groep Dewaele. Hij benadrukt dat er een nood was aan een grote inhaalbeweging. Experts waarschuwden al jaren voor krapte op de private huurmarkt. De vraag op de huurmarkt nam de afgelopen jaren sterk toe, terwijl het aanbod slonk.

Jonge tweeverdieners

De Vlaming die in vastgoed investeert, wordt vooral aangetrokken door een nieuw huurderspubliek: de jonge tweeverdieners. Die kiezen almaar vaker voor een huurwoning omdat het niet meer zo vanzelfsprekend is een woonlening af te sluiten. "De nieuwe doelgroep schept opnieuw vertrouwen bij de eigenaars-verhuurders", stelt Dewaele. "Dat kan de private huurmarkt een duwtje in de rug geven."

De verhuurders hechten bovendien meer belang aan slim investeren, met een langetermijnvisie. Het jonge publiek draagt compact en kwalitatief wonen hoog in het vaandel. 

Huurprijzen blijven stabiel 

Ook de stabiele huurprijzen maken de huurmarkt opnieuw aantrekkelijk. Uit de huurbarometer blijkt dat een appartement huren gemiddeld 630 euro per maand kost. In 2014 was dat 614 euro en in 2013 616 euro. Voor woningen daalde de gemiddelde maandelijkse huurprijs minimaal: van gemiddeld 782 euro in 2013 over 756 euro in 2014 tot 750 euro in 2015.

De prijsstijgingen zijn vooral voelbaar bij de appartementen, door de sterke toename van de vraag. Een huurpand blijft bovendien niet lang leegstaan. Woningen staan vandaag gemiddeld 51 dagen te huur. Appartementen blijven ongeveer 72 dagen te huur staan tot er nieuwe huurders gevonden zijn.

 

Bron : Moneytalk.knack.be